Да вържеш мъжки шал

Мъжкият шал е страшен аксесоар. Много мъже бягат от него заради стереотипът, че само жените носят шалове. Навремето може и да е било така, но не и днес. Огледай се сред звездите в Холивуд и ще се убедиш. Робърт Дауни Джуниър, Хю Джакман, Брад Пит – това са си доста мъжествени мъже. Само се чудя как Хю Джакман успява да прилича едновременно на Върколака и на Циклопа.

j.griffin_celebrities scarves

Признавам – навремето и аз бях скептичен, затова ще споделя какво промени мнението ми:

1) Шалът топли

В крайна сметка, един мъж слага шал предимно заради функционалността му – топлината. А в България зимата е студена. Ако си забравил, покажи се през прозореца. Освен в Пловдив. Там си е ОК.

2) Шалът внася свежест в облеклото ти

Много често единственото, което ти е нужно за красив и завършен стил е добрият аксесоар. А какъв по-хубав аксесоар от нещо, което внася цвят и разнообразие и което стои на централно място, за да се забелязва. Не се сещам за по-дискретен начин да вкараш цвят и стил в аутфита си.

Blue-Suits-for-men

3) Шалът е страшно евтин начин да изглеждаш стилен

Всичко останало по облеклото ти може да е просто и обрано, в неутрални цветове. А простите дрехи са по-евтини. Стига да си намериш такива. От години си търся читави класически тъмни дънки. Но да не се отклоняваме. Един стилен шал върху черното палто и си звездата на купона. Твърди Обама.

j.griffin_obama scarf

 

ИЗБОР

В отделен пост ще поговорим повече как да избереш правилният шал, но ето няколко неща, които да имаш предвид:

  • Дължина и ширина: Стандартно шаловете са 15-30 cm на ширина според вкуса ти и около 150 cm на дължина (170 за по-едрите)
  • Материя: Тук имаш голям избор, но търси естествените материи. Вълната и кашмирът дават повече топлина и по-изискан вид, памукът и ленът повече мекота и небрежност.
  • Kак да познаеш дали не е женски: Просто избягвай животински щампи, дълги пискюли, прозрачни и ефирни материи и нестандартни размери. Гледай и цветовете. Ако не можеш да повториш името на цвета, не е за теб.
  • Цветово комбиниране: Важат основните принципи, за които вече говорихме.

Хубаво е цветът на шала да се съчетава с нещо присъстващо в облеклото ти. Дори и нещо съвсем дребно, като връзките на обувките, гривната, портфейла, логото на дънките и т.н.

 

НАЧИНИ НА ВРЪЗВАНЕ

Ето че стигнахме и до основната част – начините за връзване на мъжки шал. Има стотици различни възли, но ние ще разгледаме най-разпространените шест. С уточнението, че вероятно ще ползваш само любимите си 2-3 от тях, както правя и аз. Ще оставя картинките да говорят за себе си. Имената до голяма степен са мое съчинение:

небрежният

 

изисканият

експертът

 

пътешественикът

спокойният

бизнесменът

Ето и едно полезно видео, в което ще можеш да видиш някои от тези възли, както и 2-3 допълнителни. В случай, че 6 не ти стигат. Хвърли око и на самия блог Real Men Real Style – доста е полезен, макар и по-консервативен, отколкото ми харесва.

Можеш да пропуснеш първите 2 минути въведение:

 

Напишете коментар

@Instagram